looye-tomaten

Gerookte Looye Honingtomaten

Bereidingstijd3 minuten

Door de Looye Honingtomaten te roken, ontstaat een verrukkelijk ingrediënt dat een hele verzameling aan tomatengerechten naar een nieuw niveau tilt! Salsa, soep of sla – ieder gerecht waar je tomaat aan toevoegen kan. Echte smaakbommetjes!

Ik wil dit gerecht maken voor

looye-tomaten
  • BEREIDING

    1. We gaan indirect BBQ-en, dus zorg ervoor dat de grilldeflectors de tomaten afschermen van het directe vuur. Verwarm de BBQ voor op 100 °C. Omdat we de temperatuur laag houden, steek je het vuur maar op één plek aan.

    2. Voeg voor de rooksmaak de rookhoutsnippers toe. Kies een houtsoort met een milde smaak, maar experimenteer vooral! Rooksmaak is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Verpak een paar snippers (2-3 is al voldoende) in zilverfolie, prik er gaatjes in en leg het pakje in het vuur. Er is niet veel rook nodig om de smaak af te geven en van te veel rook wordt de smaak bitter.

    3. Leg de Looye Honingtomaten op het grillrek of op een grote, met folie bedekte bakplaat. Het recept gaat uit van 1 kg Looye Honingtomaten, echter is de hoeveelheid uiteraard flexibel te handhaven. Besprenkel de zoete tomaatjes royaal met olijfolie en wat versgemalen peper en zout naar smaak. Sluit het deksel en laat de BBQ verder zijn werk doen. Laat daarbij de deksel dicht. Het proces duurt over het algemeen zo’n 3 uur. Check af en toe de temperatuur en zorg ervoor dat deze rond de 100 °C blijft.

    4. Haal de Looye Honingtomaten voorzichtig van de grill, laat ze afkoelen en verwerk ze naar wens verder. Meteen op een cracker of in de blender om er een overheerlijke basis van te maken voor welk soort tomatengerecht dan ook. Als je de Looye Honingtomaten op een bakplaat hebt gerookt, bewaar dan de vrijgekomen olie om smaak te geven aan toast, salades en pasta’s. Ook kun je in deze olie bijv. de ingrediënten voor je bolognesesaus bakken, een aanrader!

© 2024 Looye Kwekers