Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto

Bereidingstijd180 minuten

Maak voor de perfecte paasstol het recept voor 4 personen dan heb je een stol die geschikt is voor 4-6 personen. Snijd overgebleven stol in plakken en vries ze in. Zo blijft de stol tot minimaal een maand goed.

Ik wil dit gerecht maken voor

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto
 • BEREIDING

  1. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.

  2. Weeg de bloem af in de kom van een standmixer. Roer de gist en suiker er goed door om ze gelijkmatig door de bloem te verdelen.

  3. Zet de kom in de machine en bevestig de deeghaak. Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven.

  4. Verwarm de slagroom en 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet in het kuiltje. Mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.

   Bereidingstip

   Vervang de slagroom in dit recept eventueel door volle melk.

  5. Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt.

  6. Voeg het zout toe aan het deeg en voeg vervolgens, al mixend, beetje voor beetje 2/3 van de boter toe. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5-6 minuten.

  7. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

  8. Druk het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal van 1 1/2 cm dikte.

  9. Verdeel de pesto over het deeg met de achterkant van een lepel.

  10. Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften, in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor ¾ deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.

  11. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.

  12. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol ermee. Bestrooi de stol met het amandelschaafsel.

  13. Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.

   Bereidingstip

   Serveer de plakken stol met extra Looye Honingtomaten, olijfolie en verse rozemarijnnaaldjes, voor erbij.

How-to video van de hartige paasstol met Looye Honingtomaten
© 2024 Looye Kwekers