Van gele bloem tot rode smaaksensatie

Er is maar één iemand die het geheim achter de smaak van onze Looye Joyn tomaat kent. Dat is Moeder Natuur. Het enige dat wij in onze kassen in Naaldwijk en Burgerveen doen is haar hierbij zo goed mogelijk helpen. Dat doen we op onze eigen unieke manier. Vanaf het gele bloemetje tot het moment dat de Looye Joyn tomaat op je aanrecht ligt; we werken dag in dag uit keihard om je optimaal te laten genieten van de natuurlijke smaak. Lees mee in het dagboek van deze smaakvolle Hollandse trostomaat: 

seeds

Het prille begin


De bijzondere smaak van de Looye Joyn tomaat begint bij het zaad van het ras Avalantino. Een speciale plantenkweker, Beekenkamp Plants, weet precies wat deze zaadjes nodig hebben om te ontkiemen tot jonge, gezonde planten. Hier zijn de omstandigheden ideaal om op te groeien tot tomatenplanten van ongeveer 30 centimeter hoog. Als de planten deze lengte hebben bereikt, dan verhuizen ze naar hun definitieve bestemming in onze kassen.

Plant

WELKOM IN DE KWEKERIJ


De jonge tomatenplanten worden door ons met open armen en zachte handen ontvangen. We geven ze een warm welkom in onze kassen, waar de gemiddelde temperatuur een heerlijke 22 graden Celsius is. Kortom, de ideale temperatuur om ideale tomaten voort te brengen. De jonge, groene planten krijgen een mooi plekje en een druppelaar zorgt ervoor dat ze altijd voldoende water en voeding hebben.

Plant

15 METER OP EEN STUKJE VULKAANGESTEENTE


De ideale bodem voor de Looye Joyn tomaat is steenwol; gemaakt van vruchtbaar vulkanisch gesteente. We laten de jonge planten opgroeien langs een touw. Elke week draaien onze tomatenverzorgers het touw een halve slag en hangen ze het een stukje opzij. De tomatenplant kan namelijk wel 15 meter lang worden, en door het touw steeds te verplaatsen kan de plant horizontaal groeien in onze kassen.

ONZE HARIGE HELPERS


Na verloop van tijd verschijnen er kleine gele bloemetjes aan de tomatenplant. En dan is het tijd voor de hommels om aan het werk te gaan. In onze kassen staan vele ‘hommel-hotels’. In deze dozen zitten soms tot 500 hommels. De wollige beestjes vliegen vrij rond in onze kassen om de planten te bestuiven. Daardoor transformeren de gele bloemen van de tomatenplant langzaam maar zeker in trossen heerlijke tomaten.

Hommels van Looye

Dank
Bee

KOMT TIJD, KOMT SMAAK


Een belangrijk ingrediënt om gezonde en heerlijke tomaten te krijgen is tijd. Nadat de hommels hun werk hebben gedaan, duurt het zo’n acht weken totdat de Looye Joyn tomaat volgroeid is. De tomaten groeien samen op; aan een mooie en sterke groene tros. De bovenste tomaten krijgen als eerste hun rode kleur en zijn vaak het meest smaakvol.

vegetatief proces

tomaat
Leaf

ONZE TOMATENFLUISTERAARS


Vele zachte handen maken heerlijke tomaten. Dag in dag uit lopen onze medewerkers door onze kassen om de tomatenplanten veel liefde, aandacht en zorg te geven. We halen enkele bladeren weg zodat de tomaten voldoende zonlicht krijgen. Bovendien dieven we streng elke zijscheut zodat er meer voeding, meer energie en uiteindelijk dus ook meer smaak naar onze Looye Joyn tomaat stroomt.

Tomato

OOGSTEN MET ZACHTE HAND


Elke dag houden we de tomaten goed in de gaten. En als de ideale vorm en kleur rood is bereikt, dan zijn de tomaten volgroeid. Dan breekt het moment aan om de trossen met zachte hand te oogsten. Dat doen we uiteraard heel voorzichtig zodat we de tomaten niet beschadigen. Daarna maken de tomaten een korte reis naar onze verpakkingshal.

EEN VERPAKKING OP MAAT


In de verpakkingshal volgt nog een laatste, nauwkeurige inspectie. De tomaten worden van alle kanten bekeken en er wordt volop geproefd. Een streng smaakpanel bewaakt op die manier de heerlijke smaak van de Looye Joyn tomaat. En dan is het tijd om de tomaten in een comfortabel bedje te leggen; een mooie, maar vooral stevige verpakking. Zodat de Looye Joyn tomaten in perfecte staat arriveren in het groentenschap.  

Tomato

STEEDS MEER MENSEN KRIJGEN DE SMAAK TE PAKKEN


De wereldsmaak van de Looye Joyn tomaat is langzaam maar zeker de wereld aan het veroveren. De tomaat is namelijk niet alleen verkrijgbaar in Nederland, maar inmiddels ook in België en in Duitsland. En niet alleen bij de groentespecialist, ook de betere supermarkten bieden steeds vaker de Looye Joyn tomaat aan in een luxe verpakking. Bij de groentespecialist kun je de Looye Joyn tomaat nog steeds in haar meest natuurlijke vorm - dus in losse trossen - kopen.

Looye

THE PERFECT MATCH


Italiaanse bruschetta, Spaanse gazpacho, Griekse gemista. Met de Looye Joyn tomaat kun je in de keuken alle kanten op. De volle smaak is namelijk een perfecte verrijking voor elk recept. Dus verras je gezin een keer met een zelfgemaakte pastasaus of je vrienden met een frisse caprese salade. Met de Looye Joyn tomaat is het altijd bijzonder. 

Ontdek de recepten
© 2024 Looye Kwekers